22.9.08

kerepotan kulit

OH!!! tak kusangka dah hampir 4 tahun dah aku belajar kat indon ni.
4 tahun. 1 year pre-u kat bandung and 3 years in surabaya studying pharmacy. one year left to go insya-allah amin.huhu,

dan sebagai orang yang dah lama di indonesia ni, sudah menjadi kewajiban untuk saya berkongsi about the differences that i noticed in the language, i mean, between bahasa melayu and bahasa indonesia, about some words that have the same sound but different meaning altogether, haha, mende la aku merepek ni,

(sebenarnye dah takde idea sgt nak buat post, im posting for the sake of posting, not that im a postman, no, im just a poster, no no, not a poster on the wall, but a poster who post posts on a four-poster bed, wtf? haha, merepek lagi.)

ok la, lurus ke sasaran la (straight to the point, direct translation,haha)

some words, like
seronok in bahasa melayu maksud die suka, happy, bahagia, gembira, dan perasaan yang sewaktu dengannya lah kan,
but in bahasa indonesia,
seronok means, suka, bahagia, happy etc. too, but in a pervertish kind of way.

example. in bahasa malaysia, one might ask '' bagaimana kadir, seronok permainan bolanya?''
and one might answer ''seronok!'' to express his/her happyness.
but in bahasa indonesia, one might use seronok like this ''bagaimana kadir, seronok permainan bolanya?'' and one might think of a different ball game, not the game of 11 men chasing one ball, but a game of balls.magnificient.

another word that i notice that also possess this kind of quality,( haha, gile la! ayat macam dalam buku farmakologi katzung la, eh, aku sebut name buku la, ajaib!) is
repot.
if in bahasa malaysia pasar
repot means to report, atau melaporkan.
but in bahasa indonesia
repot means susah.

hence in bahasa malaysia, one might say, ''wahai kadir, berani kau menampar lututku, akn ku
repot ke ibu ku, waaaa~ (nangis~)'', dengan maksud untuk melaporkan perbuatan kadir ke ibunya.
unlikewise (perosak bahasa inggeris, haha), in bahasa indonesia one might say '' wahai kadir. beraninya kamu menapar lututku, akan ku repot ke ibu ku, waaa~''. mesej yang tersampai adalah dia akan susah ke ibunya gara2 kadir telah menampar lututnya.merepek sekali.

dan jika kata
repot itu sendiri ditambah imbuhan awalan dan akhiran ''ke-an'' maksud yang berbeda/berbeza akan tersampaikan.

contoh. ''akibat ditampar majidi, muka husaini mengalami kerepotan kulit,''. dan di sini mesej yang tersampai adalah kulit husaini jadi kerepot kerana ditampar majidi.
tapi kalau dalam bahasa indonesia, yang difahami adalah, husaini mengalami kesusahan kulit akibat tamparan majidi.

seterusnya adalah tiada lagi. bukan. bukan tiada lagi. bukan kata2 tiada lagi yang kumaksudkan , melainkan sudah tiada lagi kata2 yang ingin ku sampaikan. laa... bengong betulla kalian ini, bukan kata2 sudah tiada lagi. tapi tiada lagi. sudah habis. laaa, tak pham bahase betulla beruk ni, dah habis. aku dah takde idea nak tulis ape ni. pahe dok? (pahe as in paham, bukan
paket hemat.)

sekian terima kasih.

minggu depan raye.
yeaaay! and not yeaaay!

yeay because raye la, sape tak suke.
not yeay because tak balik raye.
haha.

sekian sajela post yang lahir dari kepale ku yang bengong ini.
muchas gracias adios amigos pelontos (bahasa indonesia untuk botak).

in the end, love prevails.
HAIL HANA

6 comments:

nadhirah mohd shakri said...

hahaha..ngeee~~'seronok' dlm bhs indon sgt censored !

annaheim said...

hah?haha...ayat seronok yg x ley bla...haha...bahaya,bahaya...

anyway,"im not a postman,not a poster"...haha...serius best ayat tuh~!

:+:+:+:ayenaucyuk:+:+:+: said...

pusing, pusing

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片

香草泡芙Landy said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社